- TKHV - https://tkhv.org.tr -

Seramik Sanatı

Seramik 

Eski çağlardan zamanımıza kadar günlük yaşantımızın büyük bir bölümünde yer alan seramiğin kökenine bakıldığında, seramiğin, insanlık tarihinin hiçbir evresinde vazgeçilemeyen, ayrıcalıklı, doğaya saygılı, sanatsal yönüyle öne çıkan büyük bir buluş olduğu görülür. Ana malzemesi toprak olan seramik dünya uygarlığının belli bir evresinde insanın günlük yaşamına girmiş ve bugüne kadar kesintisiz kullanılmıştır. Bugün geçmiş uygarlıkların tarihine bakıldığında, dini idollerden mimari ögelere, mutfak ve süs eşyalarından haberleşme tabletlerine kadar her yerde seramikle karşılaşılmaktadır.

Hammaddesi kil olup elle kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş, fırınlanmış her türlü obje ya da inorganik malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin çeşitli yöntemlerle şekil verilip kurutulduktan sonra sırlı ya da sırsız olarak sertleşip dayanıklılık kazanıncaya kadar pişirilmesi bilimi, teknolojisi ve ayrıca sanatıdır.

İlk Çağlardan bu yana gerek yiyecek, içecek formları, gerek süs eşyaları, gerekse sanatsal formların (heykel, duvar panosu vb.) yapılmasında seramik en çok kullanılan yöntem olmuştur. Seramik formlar günümüzde vazgeçilmeyen malzemelerdir. Klasik Türk formlarının yanısıra modern formlu objeler de, kırmızı, şamotlu, akçini(beyaz) çamurlarının kullanılarak plaka, sucuk, torna, kalıp yöntemiyle meydana getirilmesi, sırlanması ve fırınlanması aşamalarından sonra kişinin tercihiyle seyredilebilir bir eser veya kullanılabilir bir eşya halini almaktadır.

Caferağa Medresesi’ndeki seramik eğitimleri, çamuru eline almamış kişilerin çamur yoğurması ile başlamaktadır. Plaka yöntemiyle başlayan, sucuk yönteminin de ilk dönemde öğretildiği atölye çalışmalarında, öğrencilere el hakimiyetinin kazandırılması sağlanmaktadır. Kase, vazo, kalemlik, kutu, saksı vb. ürünler yapılarak seramikten figürler yapılması da öğretilmektedir. Ürünün başlangıcı, yapılacak ürünün formuna uygun çamur seçimi yapılmasıyla başlamaktadır. Ürünlerin kuruması sonrası fırında pişirim gerçekleştirilmektedir. Bisküvi pişirimi yapılan ürünlerin zımparalanarak temizlenmesi sonrası, sırlama işi de öğretilen önemli bir tekniktir.

Seramik Ajur Tekniği ise esere dekoratif özellik kattığından öğrenciler tarafından da tercih edilmektedir. Ajur tekniğini uygulamak için, uygulanacak modele, üzerine ajurun uygulanacağı motifin tasarımının yapılması ve modele göre ölçülendirilmesi gerekmektedir. Bu motif, geleneksel Türk motiflerinden veya geometrik formlardan olabilmektedir. Ajurun kısaca tanımı, çamurda delikler açmaktır.
Çanak formunda ajur tekniğinin uygulanması, ağız kısmında boşluk bırakılarak işaretlemeyle yapılmaktadır. Motifin büyüklüğü belirlenerek çanağın etrafında çizgiler oluşturulmaktadır. Ajur tekniğinde cetvel, maket bıçağı, kretuvar vb. yardımcı malzemeler de kullanılmaktadır.

Ancak torna dersini başlı başına öğrenmek isteyen ve bu konuda uzmanlaşmak isteyen kişiler, torna eğitimi alabilmektedir. Kısa süreli plaka yöntemi çalışmalarının ardından uzun süreli torna çalışmaları yapılmaktadır.

Çamurun dönüşümüyle yeni formlar üretme, seramik atölyesinin doğaya ve sanata katkısıdır. Seramik eğitimlerindeki çamurun dönüştürülerek kullanılması, eğitimde gösterilen önemli bir püf noktadır.

Seramik Eğitimleri Gün ve Saatleri

 

Cuma: 10:30-13:30 / 14:00-17:00                                

Cumartesi: 10:30-13:30   / 14:00-17:00