Diğer Çalışmalar

Tkhv.org.tr » Diğer Çalışmalar
Diğer Çalışmalar

Vakfımız kurulduğu günden itibaren, kuruluşunun asıl amaç ve gayesi  Türk kültürünün çeşitli alanlarında hizmet etmektir. Bunun içindir ki, Türk kültür hayatının bütününde olduğu gibi edebiyatının ve  şiirinin gelişimi, yeni kuşaklara sevdirilmesi, unutulmakta  olan değerlerimizin yeniden hatırlanması için büyük bir gayret içinde olmuştur. Liselerarası Şiir  Okuma Yarışmaları, ödüllü şiir yarışmaları ve şiir yarışmasından farklı olarak düzenlenen Şiir Geceleri’nde ise dinleyiciler tiyatro ve radyo sanatçılarının yorumlarını dinleme imkanını bulmuşlardır.

Vakfımız, milletimiz için pahayla ölçülemeyecek kadar değerli olan şahsiyetlerin hatıralarına ve eserlerine sahip çıkmayı ana prensiplerinden biri kabul etmiştir. Bu çerçevede “Atatürk’ün ölümünün 52. Yıldönümü”, “Mevlana Celaleddin Rumî’nin 717. Hakk’a Vuslat Yıldönümü”, “Yunus Emre’nin Sevgi ve Hoşgörü Yılı dolayısıyla anılması”, “Ölümünün 400. yılında Mimar Sinan’ın anılması” gibi hatırlamalarla artık aramızda olmayan ve bugün hayatta olan değerlerimize, yaptıkları hizmetlerinden ötürü duyduğumuz şükran ve minnetin bir ifadesi olan  kutlama merasimleri tertip edilmiştir. Bu bağlamda ; Safiye Ayla için bir gece tertiplenmiş ve Prof. Dr. Selahattin İçli, Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça ile ilgili sanatlarının 50. yılı kutlama merasimleri düzenlenmiştir.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı bünyesinde yapılan Türk El Sanatları çalışmalarına paralel olarak düzenlediği geziler, tatbikî uygulamaların teorik bilgilerle zenginleştirilmesini amaçlamıştır. İznik ve Kütahya ağırlıklı gezilerde buralardaki çini atölyeleri görülerek konu hakkında bilgiler alınmıştır. Ayrıca İstanbul içinde Topkapı, Dolmabahçe ve Yıldız Saraylarına geziler düzenlenmiştir. Bu tür geziler dışında gerek üyelerimizin, gerekse yakın çevremizin yurt içi ve yurt dışı kültürel temaslarını sağlamak amacıyla  Safranbolu, Amasra ve Bartın, Kütahya, Afyon, Bilecik, Kastamonu, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Urfa ve Gaziantep’i kapsayan seyahatler yanında Bulgaristan, Romanya, Estonya, Letonya  ve Amerika gibi ülkelere yurtdışı gezileri tertip edilerek sanatımızın tanıtımı için sergilere ve fuarlara iştirak edilmiştir..

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Türk musikisinin güzelliklerini, insan ruhunu okşayan namelerini, bu musiki sayesinde ortaya koyulmuş olan kültür ve sanat birikimlerini Türk toplumuna yeniden yaşatabilmek ve sevdirebilmek amacıyla müzik konusunda çeşitli konser ve yayın faaliyetlerinde bulunmuştur.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, 1998 yılında  AKM sinema salonunda haftada iki veya üç gün başta Karagöz olmak üzere bütün gelenek tiyatromuzun örneklerini sunmakta ısrar eden Vakfımız, dört yıl boyunca İstanbul ve Marmara bölgesinin çeşitli şehirlerinde de konuyu gündemde tutmuştur.

Belgesel anlayışının  yeni yeni gelişmeye başladığı bir dönemde Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, 1986 yılından bu yana “Galata Köprüsünde Bir Gün”  “Türk Maden Sanatı “ “Mülteciler Gözüyle Türkiye” “Oryantalizm ve Türkiye’ adlı bir begeseller hazırlamıştır

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı çok özel bir anlam taşıyan müzecilik çalışmaları dışında Türk El Sanatlarının her safhasında ve çok çeşitli mekânlarda sergiler açılmasını sağlamıştır ki 25 yıl içerisinde bunların sayısı 70’i aşmıştır.

Müze ve sergiler yanında Vakfımız, Osmanlı Odaları Tesbih Odası Antika Fuarı(1986), Köy Kitap ve Ders Araç-Gereçleri Fuarı(1990), İstanbul Antika ve Sanat Fuarı(2004), AYSAF Fuarı’nı(2004) doğrudan tertip etmek veya önderlik yapmak hüviyetiyle katılmıştır.

Görseller
Yazdır