Yeditepe Bienali

Tkhv.org.tr » Projeler » Yeditepe Bienali
Yeditepe Bienali

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle “Ehl-i Hiref” temasıyla 31 Mart – 15 Mayıs 2018 tarihlerinde ilki gerçekleştirilen “Yeditepe Bienali” farklı başlıklardaki geleneksel sanat uygulamalarını tarihi yarımada içindeki birçok alanda izleyiciyle buluşturmuştur. İlk adımdaki amacı düne bakıp bugünü okuyarak yarını tasarlamak formülünün sanat alanında uygulanabilir olup olmadığını, uygulandığında gelinen noktayı, kemâlini bulan ve yeni bir tarz geliştirmenin neredeyse imkânsız hâle geldiği düşünülen sanatlarla, her gün yeni bir tarz kazanabilen sanatların yan yana geldiğinde oluşturacakları manzarayı görmek ve göstermek olarak tanımlanan “Yeditepe Bienali” gelenekli sanatlarımızın eşsiz eserlerini, “bienal” başlığı altında izleyici ile buluşturmuştur. 31 Mart 2018 itibariyle başlayan ve 15 Mayıs 2018 tarihine kadar devam etmiş olan, geleneksel sanatlar alanında düzenlenen ilk bienal olma özelliğine sahip  “Yeditepe Bienali” ne Türk Kültürüne Hizmet sanatçıları  ‘’Otur da Sanata Bak!” projesi kapsamında katılım sağlamıştır. Türk Kültürüne Hizmet Vakfı sanatçılarının yapmış olduğu, Seramik, Ebru, Mozaik, Çini, Dekoratif Süsleme ve Katı’ sanat dallarının eşsiz düzenlemeleriyle bezenen banklar, tarihi yarımadada sanatseverlerin beğenisine sunulmuş ve yoğun ilgi ile karşılanmıştır.

Proje Kapsamında Eser Verilen Sanat Dalları ve Sergi Mekânları:

  • Çini – Küçük Mustafa Paşa Hamamı
  • Katı’- Sirkeci Garı
  • Seramik- Topkapı Sarayı, Nuruosmaniye Cami Mahzeni
  • Mozaik- Gülhane Parkı
  • Dekoratif Süsleme – Süleymaniye Kütüphanesi
  • Ebru – Türk ve İslâm Eserleri Müzesi

 

SANAT DALLARI  VE ESER KÜNYELERİ

 

Sanat Dalı: Seramik
Sanatçı: Şeyda DEMİRBURAN

ESER İÇERİĞİ: Seramik sanatçısı Şeyda Demirburan Yeditepe Bienali         kapsamındaki çalışmasında  ‘gel keyfim gel!’ İsimli çalışmasını hayata geçirmiştir. 14. Yy motiflerini teknik olarak  rölyefli karolarda çalışmış ve döneminin klasik dokuma motifi olan Çintemani motifini kullanmıştır.  Seramik sanatını geleneksel unsurlarla bağdaştıran sanatçı, çalışılan bankı adeta bir turkuaz Çintemani desenli geleneksel kumaş dokuması kaplı koltuk gibi bizlere yansıtmıştır.

 


 

Sanat Dalı: Seramik
Sanatçı: Hülya SÖZER

ESER İÇERİĞİ: Seramik sanatçısı Hülya Sözer  Yeditepe Bienali kapsamındaki çalışmasında  ; yaradılış gereği birbirine bağlı bir mucize olan tabiat ve insanoğlu unsurunu  göz önüne alıp , yıldız formunun  temsil ettiği ilkeler doğrultusunda dengeyi de içeriğine alarak insanları salt İyi’ye yönlendirdiğini ve insan elinin  tercihsel dokuşunun dengeyi iyiye mi, kötüye mi götürdüğünü sorgulandığını  10. Yy Selçuklu yıldız formunu da kullanarak ifade etmiştir.

 


 

Sanat Dalı: Katı’
Sanatçı: Ayşe KİRAZ

ESER İÇERİĞİ: Katı’ sanatçısı Ayşe kiraz ve öğrencileri Yeditepe Bienali kapsamındaki çalışmasında;’ Kemal-i Sabır’ (Osmanlıca) Türkçe manası  tam ve mükemmel sabır  olan geleneksel sanatlarımızın sabır gerektiren nadide bölümlerinden Katı’ sanatıyla bezemiş ve çalışmasına yansıtmıştır. Şelçuklu taş oyma tekniğinde  kullanılan geçme desenlerini kağıt oyma tekniğiyle  kesmiş , 15 ve 16. Yy lale ve Selçuklu geçme formlarını kullanmıştır.

 


 

Sanat Dalı: Ebru
Sanatçı: Tüzin TİRYAKİ

ESER İÇERİĞİ: Ebru sanatçısı Tüzin Tiryaki Yeditepe Bienali kapsamındaki Bank’ı Bahar isimli  çalışmasında; 1920 yılından bu yana Necmettin Okyay ın öncüsü olduğu  geleneksel   lale ve sümbül motiflerini ebrulara aktarmış ve daha sonrasında banka Osmanlı dönemi klasik yapıştırma tekniği olan murakka yöntemiyle yapıştırmıştır.  Geçmişten günümüze yapılmış ebrularda kullanılan bahar çiçeklerine itafen renkler kullanmış ve  orijinal olarak 130 ebru  adet ebruyu kolaj halinde bir araya getirmiştir.

 


 

Sanat Dalı: Mozaik
Sanatçı: Aysel ERGÜL

ESER İÇERİĞİ: Mozaik sanatçısı Aysel Ergül  ve öğrencileri Yeditepe Bienali kapsamındaki Tessera Blue isimli  çalışmalarında; Erken Osmanlı Dönemi renklerine sadık kalmıştır. Çiçek desenleri kartuş düzeneğinde tasarlanmış, kimi zaman kufi yazı, kimi zaman hatayi veya rumi gibi desenlerin kartuş içine yerleştirmiştir. Materyal olarak Tessera anlamını da kapsayan renkli cam mozaik, altın mozaik ve vitray camı kullanmıştır.

 


 

Sanat Dalı: Dekoratif Süsleme (Ahşap boyama)
Sanatçı: Rakibe KALKAN

ESER İÇERİĞİ: Ahşap boyama sanatçısı Rakibe Kalkan  Çemberimde Gül Oya isimli Eserinde  ahşap boyama unsurlarına bağlı kalarak geçmişten günümüze kültürümüzün önemli değerlerinden biri olan yazma- iğne oyası  motiflerini akarilik boyama tekniği  ile bank projesine yansıtmıştır.

 


 

Sanat Dalı: Alt Ana Başlık: Çini
Sanatçı: Emel GEMİCİ

ESER İÇERİĞİ: Çini Sanatçısı Emel Gemici Yeditepe Bienali kapsamında İstanbul konulu bir çalışmayı hayata geçirmiş ve 21. Yy desenlerini kullanmayı tercih etmiştir. Seramik büskivi karolara klaşik çok renkli  sır altı çini tekniğini kullanarak uygulama yapmıştır.

Görseller
Yazdır