Çini Sanatı

Tkhv.org.tr » Sanat Atölyeleri » Çini Sanatı
Çini Sanatı

Çini

Türk Çini Sanatı, Anadolu uygarlığını tarihi form ve inceliklerle kültürel bir miras olarak evlerimize kadar taşımaktadır. Kütahya Çinisi, İznik Çinisi, Türk Çinisi’nin vatanı olarak kabul edilmektedir. Çini sanatı bu topraklarda asırlık bir geçmişe sahiptir.

Geleneksel Türk Sanatlarının en önemlilerinden biri olan Çini, genellikle mimari eserlerin, cami, köşk. saray, çeşme, türbe vb. yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür. Türk Çinisi, iki bölüme ayrılmaktadır.

  1. Duvar Çinileri: Çini Sanatının ilk dönemlerinde “Kaşi” olarak nitelendirilirken, Batılılar tarafından “Tile-Art” olarak isimlendirilmektedir.
  2. Evani Çinileri: Tabak, kase, vazo, sürahi, bardak, kupa vb. seramik ürünlerinden oluşmaktadır.

Kütahya Çinisi ve İznik Çinileri ‘sır altı’ çalışmalardır. İlk aşama olarak, desen tasarımı yapılacak formun bisküvileri hazırlanmaktadır. Daha sonra bisküvi formlar, ürünler, özel fırçalar ve su bazlı özel boyalarla oluşturulmaktadır. Konturu çizilen ve boyanan ürün, sır küpüne daldırılarak sırlanır ve sır küpünden çıkarılır. Çini ürünleri, odun fırınlarında fırınlanmaktadır. Sırlama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, fırın derecesinin ayarlanması, bekletilme süresi ile ürünler, fırında son hallerini almaktadır. Sır altı boyalar fırında oluşmakta ve parlaklık kazanmaktadır.

Çini Sanatı ve Porselen Desenleme (Süsleme) Sanatı günümüzde benzer sanat olarak algılanıyor olsa da, bu iki sanatı birbirinden ayıran en önemli özellik, Çini Sanatı Sır Altı Tekniği” ile yapılmaktadır. Porselen Desenleme Sanatı ise “Sır Üstü Tekniği” ile yapılmaktadır.

Caferağa Medresesi’ndeki Çini eğitimlerinde öğrenciler desen tasarımı konusunda çizim eğitimi almaktadır. Hazır olarak temin edilen bisküvi formlar üzerine desen yerleştirilmesi öğretilerek, kömür tozuyla desenin forma geçirilmesi sağlanmaktadır. Sonraki aşama, desenin boyanmasıdır. Özel fırçaların kullanıldığı bu sanatta, boyanın sürülüş tarzı önemlidir. Eğitim dönemi içinde belirli aralıklarla sırlama dersleri de yapılmaktadır. Çini eğitimi alan öğrenciler, bu sanatın bütün inceliklerini atölye çalışmalarında görmektedir.

Caferağa Medresesi’nde Çini dersleri Emel GemiciElif Nur Bilen ve Saadet Bilgesü eğitmenliğinde verilmektedir.

Çini  Eğitimleri Gün ve Saatleri

Emel Gemici

Salı :  10:30-13:30 / 14:00-17:00

Saadet Bilgesü

Çarşamba: 10:30 – 13:30 / 14:00 – 17:00

Cuma: 10:30 – 13:30 / 14:00 – 17:00

Cumartesi : 10:30 – 13:30

Elif Nur Bilen

Perşembe: 10:30-13:30/14:00-17:00

Cumartesi: 14:00-17:00

 


Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın.
Görseller