- TKHV - https://tkhv.org.tr -

Dekoratif Süsleme

Dekoratif Süsleme

Ahşap Boyama

Ham ahşap malzeme üzerine, transfer, kolaj, dekopaj, altın varak teknikleri, zerefşan, çatlatma, çift çatlatma, ayakkabı boyası ile eskitme, parafin mum eskitme, şablon baskı, edirnekari ve serbest alçı çalışmaları, cam arkası boyama, gomalak, bal mumu ve davul derisi, gibi teknikler gösterilmektedir. Gösterilen bu tekniklerle ev içi dekorasyon ürünleri; tepsiler, zigonlar, raflar, kutular, mektupluklar, evraklıklar, gazetelikler, çöp tenekeleri vb. birçok ürün boyandığı gibi, ev içi dekorasyonu olarak, gardolaplar, çalışma masaları  ve duvarlar istenilen zevkte, tercih edilen mobilyaya uygun biçimde boyanmaktadır. Eğitimlerde, su bazlı boyalar, guaj boyalar, fırçalar, süngerler, zımparalar ve varaklar kullanılmaktadır.

Kumaş Boyama 

El nakışı ve makina nakışında yapılan tasarımlar, boyama tekniğiyle kumaşa uygulanmaktadır. Nakışın verdiği görsellik boya ile sağlanmaktadır. Eğitimlerde kağıt ve tuval üzerine resim yapmanın keyfi yaşanmakta olup; pano, örtü, çanta, kıyafet vb. üzerine yapılarak öğrencinin uyguladığı çalışmayı, eseri kullanabilmesi de sağlanmaktadır. Atölye çalışmalarında, batik gibi farklı boyama teknikleri de öğretilmektedir.

Cam Boyama

Cam, çok yönlü olarak hayatımızda yer almaktadır. Camın doğallığı ile insandaki renk tutkusu ve camı renkli kullanma isteği, cam boyama sanatının gelişim göstermesine zemin hazırlamıştır. Cam Boyama eğitimlerinde kullanılan enamel boyalar, cam objenin üzerine uygulandıktan sonra 20 günlük bekletilerek kurutulmaktadır. Hızlı kurutma ve sabitleme yapmanın diğer yolu ise ürünün, 180 derecede fırınlanmasını sağlamaktır. Cam boyaları çok yönlü de kullanılabilmektedir. Cam objelerin dışında, ahşap ürünlerde ve duvar üstüne de uygulanabilen boyalar ile klasik desenli ve serbest desenli tasarımlar yapılmaktadır.

Caferağa Medresesi’nde Dekoratif Süsleme Dersleri, Rakibe Kalkan [1] eğitmenliğinde verilmektedir.