Ebru Sanatı

Tkhv.org.tr » Sanat Atölyeleri » Ebru Sanatı
Ebru Sanatı

Ebru

Ebru, kâğıt üzerine, özel yöntemlerle yapılan geleneksel bir süsleme sanatıdır. Ebru sözcüğüne köken olarak, bulut anlamına gelen Farsça “ebr” sözcüğü gösterilmektedir. Bu sözcükten türetilen ve “bulut gibi” ya da “bulutumsu” anlamına gelen “ebri” sözcüğü Türkçe’de değişerek “ebru” biçimini almıştır. Gerçekten de ebru bulut izlenimi uyandıran bir görünümdedir. Ebru sözcüğü bir başka görüşe göre “yüz suyu” anlamına gelen Farsça “âb-rûy” tamlamasından gelmektedir.

Ebru sanatı, 16. yüzyılın sonlarında Türkiye’ye gelen tüccar diplomatlar ve seyyahlar tarafından Avrupa’ya taşınarak, adı “Türk Kağıdı” olarak isimlendirilmiştir. Ebru ilk zamanlarda resmi devlet belgelerinde çeşitli çalışmaların yazıldığı evraklar niteliğinde olup, özellikle ince desenli kağıtlar zemin olarak tercih edilmiştir. Aynı zamanda çeşitli ciltlerde yan kağıt olarak, cilt kapaklarında ve hat levhalarında kullanılmıştır.

Ebru yapımında pigment ve oksit boyalar olmak üzere toprak boyalar kullanılmaktadır. Boya kıvamları, su ve öd ile hazırlanmaktadır. Lahor çividi, terebentin tercih edilen renk ve malzemelerdir. Kullanılan fırçalar, gül dalından ve at kılından özel olarak hazırlanmış fırçalardır. Ebru teknesindeki suyun yoğunluğu ise; kitre (gevenotu) ile sağlanmaktadır.

Ebru, hat, tezhip, katı’, ciltleme eserlerinde tercih edilen bir sanattır. Bu sanat dallarıyla bir bütün oluşturulan eserlerin dışında, zemin, hatip veya çiçek ebrularının da başlı başına bir eser olma özelliği bulunmaktadır. Türkler’den, Hatip Mehmed Efendi (18. yüzyıl), Şeyh Sadık Efendi (19 yüzyıl), Bekir Efendi (20. yüzyıl başları) gibi usta ebru sanatçıları yetişmiştir. Bu sanatın Necmeddin Okyay’dan sonra yetişen son ustaları arasında Mustafa Düzgünman ve Niyazi Sayın bulunmaktadır.

Caferağa Medresesi’ndeki ebru eğitimleri, zemin tekniklerinin(battal, şal, gelgit, tarak, buket tarak, bülbül yuvası) öğretilmesiyle başlamaktadır. Eğitimler, çiçek ve buket tasarımlarıyla devam etmektedir. Ebru ihtisas eğitimlerinde ise, çiçek ve yaprak teknikleri, buket tasarımları, akkase yöntemi, murakka yapımı öğretilmektedir.

Geleneksel Ebru Sanatı yalnızca kağıt üzerine uygulanmaktadır. Ancak günümüzde Ebru Tekniğinin farklı malzemeler kullanılarak uygulandığı da görülmektedir.

 

Caferağa Medresesi’nde Ebru dersleri,  Nezaket Bayrak eğitmenliğinde verilmektedir.

Ebru Eğitimleri Gün ve Saatleri

Nezaket Bayrak

Perşembe: 11:00-14:00 / 14:00-17:00

Cuma: 11:00-14:00/ 14:00-17:00

Cumartesi: 11:00-14:00/ 14:00-17:00

Pazar: 11:00-14:00 / 14:00-17:00  

 


Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın.
Görseller