Tezhip Sanatında Rokoko

Tkhv.org.tr » Sanat Atölyeleri » Tezhip Sanatında Rokoko
Tezhip Sanatında Rokoko

Tezhip bilindiği gibi el yazması kitaplarda levha, murakka ve tuğralarda görülen hat sanatı ile birlikte gelişen altın ve boya ile yapılan süsleme sanatıdır. Tezhip yani altınlama müzehhib adını taşıyan ustalar tarafından yapılmıştır. 14. Yüzyıl Selçuklu tezhibi 15. Yüzyıl Fatih Dönemi Tezhibi, 16. Yüzyıl klasik dönem olarak adlandırılan klasik dönem, tezhip sanatının hazırlayıcı unsuru olmuş ve gerek tasarım, gerek motif, gerekse uygulama açısından en yüksek seviyede eserleri ortaya koymuştur. 17. Yüzyıl’da Osmanlı Devletinin mali ve sosyal durumunda başlayan durgunluk ve  gerileme sanata da yansımış, nispeten daha zayıf eserler verilmiştir. 18. yüzyılda Sultan 3. Ahmet Döneminde 1720-1721 yılları arasında Fransa’ya gönderilen Mehmet Efendi dönüşünde, dönemin kralı 15. Lui’nin Sultan  3. Ahmet’e gönderdiği devrin sanat akımını yansıtan hediyelere geri dönmüştür.

Bu seyahatten sonra Osmanlı, Fransa’dan gelen bu eserlerle Rokoko üslubuyla tanışmıştır. Rokoko, Barok Sanatının bir kolu olarak da nitelendirilebilir. Barok Sanatının dekorasyonda hayatla iç içe geçirilmiş, daha sade, daha yumuşak renklerin kullanıldığı tasarımlar olmasının yanı sıra mimari yapılardan, mobilyaya, porselenden kumaşa kadar her alanda kullanılan bu tarzda C ve S kıvrımları doğal halinde çiçekler, vazolar, perdeler, kurdeleler, yapraklar, istiridye kabukları, insan ve hayvan figürleri kullanılmıştır. Rokoko Sanatı Osmanlıya geldiğinde kendi süzgecinden geçirilmiş, hayvan ve insan figürlerine yer verilmemiştir. Rokoko Tezhibi yapan sanatçılar el yazmaları, levhalar ve kalemişlerinde bizim kültür ve inancımıza uygun olarak pek çok güzel eser vermişlerdir.

Türk Süsleme Sanatında Rokoko Sanatında da temel malzeme, Tezhip sanatında olduğu gibi altın ya da boyadır. Altın, dövülerek ince bir tabaka haline getirilir, varak olarak kullanılmaktadır. Altın varak su içinde ezilip jelatinle karıştırılarak belli bir kıvama getirilir, boya ise genellikle toprak boyalardan seçilmektedir. Bugün sentetik boyalar da kullanılmaktadır Caferağa Medresesi’ndeki Tezhip Sanatında Rokoko Sanatı eğitimleri   desen çizimi ve motif anatomisini incelemeyle başlamaktadır. Eğitimler, renk seçimi, boya hazırlama, tarama tekniklerinin öğretilmesi ile devam etmektedir.

Eğitimlerimizde Tezhip Sanatı altyapısı ve malzeme bilgisi sahibi olan kişilerden oluşan grubumuz ve  başlangıç grubumuz farklı  gün ve saatlerde eğitim almaktadır. Gün ve saatlerimize ders programımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Caferağa Medresesi’nde Tezhip Sanatında Rokoko eğitimleri  Dr.Turay Selçuker eğitmenliğinde verilmektedir.

Tezhip Sanatında Rokoko Eğitimleri Gün ve Saatleri

Cuma: 10:00-12:30 / 14:00 – 16:30

Pazar : 10:00 / 12:30


Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın.
Görseller